Personeel in een beachhal
Hoeveel personeel heb je nodig voor een indoor beachhal? Bij een voormalige beachhal, nu padelhal, stond er iemand achter de receptie-balie, iemand achter de bar, personeel in de keuken, en liep er ook nog iemand rond om het schoon te houden. Fijn voor de bezoekers, maar je hebt als exploitant wel veel bezoekers nodig om er dan nog winst uit te halen, of op z'n minst niet failliet te gaan.
Al eerder gemeld dat Lindobeach de toernooien 'zelfvoorzienend' heeft gemaakt, dus behalve iemand die de schema's uitreikt verder geen personeel nodig. Heel onpersoonlijk. En uiteindelijk is er toch nog iemand nodig om de deur open te doen, het licht aan te doen, koffie te zetten, etc. Dus wat levert dit op?
Zonder personeel
Bij Santa Fe Beach, in de buurt van Mainz, doen ze het helemaal zonder personeel. Je reserveert en betaalt online, met een code open je de deur en licht en verwarming blijven aan voor de gehuurde tijd. Heel onpersoonlijk, maar goed bedacht, en misschien is dit, in een tijd van personeelsschaarste, wel het ideale business model.
Santa fe beach, zonder personeel
Vrijwilligers
Breda Beach, outdoor-locatie, heeft de kantine in eigen beheer. Een roulerend systeem van vrijwilligers staat achter de bar, altijd 2 vrijwilligers, zodat de wachttijden voor bezoekers kort zijn. Iedereen die lid is van Breda Beach komt een keer aan de beurt. Ik denk dat het ook helpt voor wederzijds begrip aan bijde kanten van de bar.
De kosten voor de bar zijn dus laag, dwz geen personeelskosten, en dat helpt om de prijzen betaalbaar te houden, en zo komen de leden graag in de bar, is het er fijn voor de vrijwilligers, en dus ook hier een prima business model.
Er is een volleybalvereniging in Rotterdam die ook zo werkt. Maar hier niet zo goede ervaringen, want een vrijwilliger die nog nooit een frituur heeft bediend met weinig of geen instructies aan de slag te laten gaan levert hele vieze patat op. Ook lui die zelf nooit koffie drinken het wel te laten zetten kan verkeerd uitpakken voor de klandizie.
Professionals
De gemeente Den Haag heeft de catering voor Sportcomplex Zuiderpark uitbesteedt. Het goede nieuws: vlotte bediening, een zeer ruim assortiment, zelfs milkshakes in verschillende smaken, goede koffie, heerlijke brownies erbij, prima bittergarnituur, enz. Het slechte nieuws: een sportdrankje kost er 4 euro, dat doe je dan dus maar niet te vaak.
Ook een probleem: de kantine is maar beperkt open, helaas dus vaak 's avonds niet.
Veel professionals
Club Kastalia in Alanya, Turkije, is een all-inclusive hotel met beachvolley-velden, tennisvelden, padel, zwembaden en natuurlijk strand. Hier wordt je enorm goed bediend, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Overal zijn barretjes met personeel, nergens lange rijen, goed eten en drinken. De beachvelden een eigen bar, zwembad eigen bar, heel goed geregeld. Okay, dit is weer het andere uiterste, dit gaat in Nederland niet lukken.
Conclusie
Hoe exploiteer je een indoor beachhal? In het begin: zorg voor goede vrijwilligers, die weten wat ze doen, of anders geen personeel. En hopelijk later, zoveel bezoek dat je vast personeel kan aannemen.
Update maart 2023
Het is beter dat er minstens 1 professional is, die de verantwoordelijkheid heeft, en een vast aantal uren aanwezig is.
En zorg ervoor dat de kantine op ruime tijden open is.
